Lesafsluiting

Wat kun je in de laatste vijf minuten van een lesuur doen om de les goed samen af te sluiten?

– Stel de klas de vraag: “Noem iets wat je vandaag geleerd hebt, wat je daarvoor nog niet wist”. Daag de klas daarbij uit, vraag ze hun vinger zo snel mogelijk op te steken om te zien wie de meesteropletters zijn van dit uur! Zo kun je zo al gauw tien leerlingen in korte tijd aan de beurt laten komen.

– “Bedenk een goede nieuwe vraag over de lesstof van vandaag. Stel de vraag aan je buurman en bespreek samen de antwoorden op jullie vragen.” Daarna wijs je enkele leerlingen aan die klassikaal hun vraag en hun eigen antwoord delen. Geef feedback op de vraag en het antwoord.

– “Geef je buurman een compliment over iets wat je positief is opgevallen tijdens deze les.” Daarna vraag je klassikaal enkele leerlingen hun ontvangen complimenten te noemen.

– “Stel je voor: je gaat een presentatie geven over een van de onderwerpen uit deze les. Welk onderwerp kies je? En wat zou je zeker over dit onderwerp vertellen? Noem een ding.” Laat enkele leerlingen hun onderwerp en het ding dat ze zeker zouden vertellen, delen met de rest van de klas.